Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2972   

Fusarium solani f.sp. phaseoli
Fusarium Kök Çürüklügü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Fusarium solani (mart) Appel&Wr. f.sp. phaseoli (Burk) Synd. fungal bir hastalik etmeni olup, uzun yillar toprakta canliligini koruyabilir ve bitkilerin sadece direk olarak köklerini etkilemektedir. Böyle etlkilenen bitkilerin toprak üstü aksamlarinda genel bir solgunluk ve sararmada görülebilir. Infeksiyonun hafif oldugu zamanlar bitkler ölmemekte ve hasata kadar canliligini korumaktadir. Bitkiler genel olarak bir besin elementi eksiskliginden etkilenmis gibi görülür. Infekteli fasulyelerin saplarinda canliligini korurlar ve bu saplar baska yerlere tasindiginda da hastaligida beraberinde götürür. Rüzgar ve su da toprak ya da bu infekteli bitki artiklarini uzak mesafelere tasiyabilir. Hastalik toprakdaki ekstrem nem degisiklikleri, özellikle ya çok kuru ya da nemli olasinda farkedilir. Toprak nemi tarla kapatisesinde oldugunda hastaligin siddeti daha az olmaktadir. Kök gelismesini engelleyen topraktaki her faktör hastaligin ortaya çikmasini artirmaktadir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Etkilenen bitkilerin ana kökleri kirmizi bir renk degisimi gösterir, daha sonra kahverengiye döner ve kökler de çürümeler baslar. Infeksiyon toprak üstü aksamindaki organlarda nadir olarak ortaya çikar. Bitkilerin yan kökleri ölür ve bitkilerde sekonder kökler olusumu baslar, fakat bunlarda hastaliktan hemen etkilenir. Bu sekonder kökler bitkileri canli tutmaya calisir. Bitkiler siddetli olarak etkilendiginde bodurluk, yapraklarda sararma ve reken yaprak dökümü gibi hastalik belirtilerde görülebilir. Bitkiler topraktan çikar çikmaz da etkilenebilir, fakat zararlanma genellikle yasli bitkilerde görülmektedir. Bitkiler topraktan çikarildiklarinda, yan köklerin çürüdügü bariz bir sekilde görülür ve ana kökler tugla kirmizisi rengine döner. Ana kökler üzerinde çukurlasma ve kurumalarda görülmektedir.

F_solani P_s_phaseolicola

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. 3-4 yil ürün rotasyonu (çok uygun bir durum degil) ve devamli üretim alanlarindan konukçusu bitkilerinin uzaklastirilmali.
2. Hastaliktan ari tohum ve fidelerin kullanimi.
3. Sera ve tohum yataklarinda hastaliktan ari toprak, su ve alet-ekipmani kullanilmali.
4. Dayanikli çesitler tercih edilmeli.
5. Hastalikli fideler hemen yetistirilme ortamlarinda uzaklastirilmali ve imha edilmeli.
6. Yetistiricilik için hafif topraklar tercih edilmeli ve asiri nemden kaçinilmalidir, toprak drenajina önem verilmelidir.
7. Asiri olarak nitrojen gübrelemelerden sakinmali.
Kimyasal mücadele
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Thiram WP/WG 80% (300 g)
K
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Fusarium solani f.sp. phaseoli
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net